• De/En
    Deutsch
    English
  • Products
  • Recipes
  • World of sugar
    Downloads & Videos The nutritional role of sugar
  • About
    The sweet side of Austria Sugar Refineries Sugar Beet Processing History Sustainability
  • B2B
    Industry Gastronomy & Hotel industry
    Contact
    Contact us

    Visit our social media profiles

Heidelbeer-Himbeer-Tonkabohne

Ingredients

  • 500 g Heidelbeeren
  • 500 g Himbeeren
  • 1 kg Wiener Gelierzucker 2:1
  • 1 Tonkabohne

Cooking

Beeren kurz mit kaltem Wasser abbrausen und gut abtropfen lassen. Die Tonkabohne entweder auf der Muskatreibe reiben und zu den Beeren geben oder die ganze Bohne mitkochen und am Ende entfernen. 

Beeren einmal aufkochen oder pürieren und durch die Flotte Lotte passieren. In einem Topf mit Gelierzucker vermischen und die (geriebene) Tonkabohne hinzufügen. Unter Rühren aufkochen und 4 Minuten sprudelnd kochen lassen. Gelierprobe machen. In vorbereitete Gläser füllen und gut verschließen.

Eine Schritt-für-Schritt Anleitung für eine ähnliche Marmelade gibt es in diesem Einkochvideo von der Himbeermarmelade mit weißer Schokolade.

Share or print this recipe

more recipes

Apricot Dumplings with breadcrumbs

Lavender dream - peachjam with lavender flowers

Lavender dream - peachjam with lavender flowers

Sour cherries with coconut

Apricot Chutney

Raspberry-Prosecco jam with lemon balm

All recipes

Newsletter

Would you like to stay up-to-date and receive sweet information?

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook, YouTube, Instagram and Pinterest and find out more

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • AGB
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".